Skip to main content
Време за прочитане: 4 минути

Всички сме чували колко добре се отразяват професионалните и въздействащи видеа на бизнесите, които ги включват в стратегията си. Но какъв тип видео би бил подходящ за конкретно нашите цели?

Ето някои от най-използвалите и работещи видове видеа и различните цели, които те изпълняват.

 

Бранд видео или видео визитна картичка за нашия бизнес

 

Някои определят бранд видеото като корпоративен филм. Този тип видео разказва повече успехите и постиженията на нашия бизнес. В зависимост от дейността могат да се включат теми, свързани с иновативните технологии, които използваме; хората, които стоят зад определената услуга или продукт и тяхната мотивация; производствения процес и още. Бранд видеата помагат да създадем отлично първо впечатление и да се отличим от конкурентите.

Бранд видеата са подходящи както за бизнесите, които работят с физически лица, така и за тези, които предоставят своя продукт или услуга на друг бизнес. Този тип видеа обикновено се поставят на страницата „За нас“ в сайта ни, могат да бъдат разпространени в Youtube, Facebook и LinkedIn, а също и по събития.

 

Видео за набиране на служители

 

Разпространена практика е потенциалните служители също да бъдат привлечени чрез видео. Плюсът на този формат е, че потенциалните служители, които реагират на видеото са наистина впечатлени и откликват на средата, хората и дейностите на определената компания.

От гледна точка на създаването този тип видео има сходства с бранд видеата – сценарий или структура се подготвя предварително, показваме офис средата и плюсовете да работиш в съответната фирма или организация. Видеото може да бъде качено в подходяща платформа за набиране на персонал, да бъде разпространено чрез Фейсбук реклама и, разбира се, да бъде поставено в сайта ни.

 

Тестимониал – интервю с доволен клиент

 

Този тип видеа са много подходящи ако искаме да засилим доверието към дейността си, а имаме по-малък бюджет. Видео тестимониалите представляват интервю с доволни клиенти. Клиентите на кратко споделят своя положителен опит с нашия продукт или услуга. Подчертавам – на кратко. Най-добре да бъде в 1-2-3 минути, а ако разказват много интересна история и снимаме с поне 2 камери може и до 5 минути да удължим разказа. Тук е важно да уловим искрената емоция на нашия клиент.

Хубаво е да има няколко такива видеа на сайта ни. Препоръчително да ги качим и разпространим в социалните мрежи, които използваме, а може да ги прикачим и към и-мейли.

 

Анкета

 

Приятен видео формат, интересен за гледане. Представлява един и същ въпрос или няколко въпроса зададени на различни хора – служители, клиенти, непознати, в зависимост от целта. Отговорите се монтират последователно. Интересен е за гледане, защото сравнително бързо се сменят различни лица, има динамика както в картината и емоцията, така и в звука.

Може много добре да покаже фирмените ценности и култура или пък да наблегне на даден проблем, на който нашият бизнес дава решение. С анкета може да разнообразим редовното видео съдържание, да предизвикаме реакции и дискусия.

 

Уеб предаване на живо

 

Социалните мрежи толерират видеата на живо. При регулярно публикуване ангажираността е по-голяма, спрямо останалите видеа. Чрез този тип съдържание можем по лесен начин да обучаваме аудиторията си, да се заявим като авторитет в сферата, да увеличим аудиторията си и да превърнем последователите си в лоялни фенове, които наистина се интересуват от дейността ни.

 

С какъв тип видеа имате опит вие? В част 2 очаквайте още няколко въздействащи видео формата, които ще ни помогнат да се позиционираме пред аудиторията и да реализираме целите си.

Ако предпочитате да обсъдим конкретно Вашите идеи и възможни начини да ги реализираме:

Заявете опознавателна среща