Skip to main content
Време за прочитане: 5 минути

В тази статия споделихме някои от най-използваните и работещи видео формати. Ако искате да разнообразите видеосъдържанието си или проучвате какъв тип видео би спомогнал постигането на вашите цели – ето още няколко идеи.

 

Заснемане на събития и фирмени празници

 

Тук преобладават два варианта в зависимост от целта. Най-често се заснема цялото събитие, като може да се предава и на живо. От заснетия материал се оформят две версии – дълга, която показва цялото събитие и кратка, тип трейлър. Вторият вариант е да се монтира и публикува само кратка версия, в зависимост от предпочитанията и нуждите.

Според мащаба на събитието може да се снима с 1-2-3 и повече камери, да се добави дрон, който заснема въздушни кадри или стабилизатор за кадри с движение.

От друга страна фирмените празници, заснети и разпространени сред служителите много добре спомагат ангажираността им към компанията, емоционалната връзка с екипа. Обикновено служителите, които се изявят пред камера и след това се гледат и получат одобрението на колегите се чувстват значими за компанията.

Обучителни видеа, насочени към клиенти и обучителни видеа, насочени към екипа ни

 

Ще разгледаме първо обучителните видеа, насочени към потенциални клиенти. При изграждането на бранд често се налага да обучим аудиторията си в силните страни на нашите продукти и услуги, да наблегнем на проблемите, които ние разрешаваме, а в някои случаи има нужда да провокираме интерес към сферата ни на дейност. Обучителните видеа предлагат възможност по лесен и ангажиращ начин да отправим посланията си, да се позиционираме като професионалисти и да обучим аудиторията си защо да избере нас. Обикновено това са между 1-5 минутни видеа, в които говорим по определени теми. Могат да бъдат добавени кадри, които обрисуват разказа ни, кадри от сток сайтове, 2д и 3д графики.

Обучителните видеа, насочени към екипа ни са в подобен формат, а времетраенето обикновено е повече. Голям плюс е, че по този начин могат да се реализират обучения дистанционно, едновременно да се обучават екипи в различни градове, а също така служителите имат удобството да гледат видеата в предпочитаното от тях време, включително по-късно вечер или пък рано сутрин.

Продуктово видео, сравняване на продукти, демонстрация

 

Според статистики продуктите в онлайн магазин, които са представени чрез видео имат по-голям процент продажби, спрямо тези, които са представени само чрез снимка и текст. Потребителите предпочитат да разгледат продукта чрез видео, като по този начин добиват доста по-добра представа.

Добра насока за производителите и търговците е в един снимачен ден да се заснемат повече видеа на продукти. В случай, че продукти се заснемат ежемесечно, това също би повлияло бюджета в положителна за клиента посока.

Уеб предаване

 

Много актуален формат, който дава широки възможности и изгражда ангажирана аудитория. Най-важното тук е да публикуваме регулярно и да комуникираме с аудиторията си. Може да каним гости, да споделяме своите знания или пък да показваме на зрителите как се прави нещо, в което сме добри (например как ние инвестираме, как да сготвим с нашите хранителни продукти и др).

Имаме свобода в продължителността на видеата, но е добре да изберем конкретна дължина и да я спазваме. Ако стартираме с формат 5 минути – придържаме се към него. Ако искаме да е 60 минути – стремим се всички предавания да са с подобна дължина.

Уеб предаването може да се проведе на живо с опция зрителите да коментират и да получават отговор веднага. Добър вариант е да бъде и на запис. Това е по-лесният вариант, защото дава възможност на куп да се заснемат няколко предавания и да имаме съдържание за месец напред. Например в случай, че публикуваме по 1 предаване седмично – заснемаме 4 предавания в един ден и имаме материал за 4 седмици.

Рекламно видео за Фейсбук, Инстаграм, Ютуб

 

Знаете, че по време на видеа с голяма гледаемост платформите пускат кратки рекламни клипове. Рекламните клипове в Ютуб трябва да бъдат много креативни и грабващи. Потребителите там са пренаситени от реклами. Важно е таргет групата ни да бъде много точна. От друга страна във Фейсбук (поне засега) няма опция да пропуснем рекламния клип по време на видеото, което гледаме. Тук разполагаме с малко повече време да предадем посланието си.

Сторитата в Инстаграм и Фейсбук са много добър формат и нашите наблюдения са, че рекламните видеа в стори имат голям ефект. Ако дейността ви е насочени към крайния потребител и нямате Инстаграм профил – много силно препоръчвам да си направите! Повече за поддръжка на социалните мрежи можете да видите тук.

Това са някои от най-използваните и работещи видео формати. Ако темата ви е интересна можете да разгледате още няколко доста добри формати в част 1 на темата.

Какъв тип видеа планирате? Ако имате нужда от съдействие при избора на видео или от избистряне на идеите ви:

Заявете опознавателна среща