Интервю с Теодора,

продуцент и създател на Bright Media Services

Колко дълго работите като продуцент и режисьор и защо се занимавате с това?

По образование съм кино и телевизионен режисьор. Още в университета през 2011-2012г. стартираха първите ми проекти. През годините съм била част от различни продукции – през фирмени видеа и реклами до документални и игрални филми с награди от международни фестивали, музикални клипове и телевизионни предавания. Този богат опит е от голяма полза при създаване на видеа за бизнесите, защото освен с технически и продукционни умения дава възможност да разкажем с лекота и по увлекателен начин историите на клиентите ни. А в наши дни, с огромното количество видеа в Ютуб и Фейсбук е важно да знаем как да привлечем и задържим вниманието на зрителя.

Причината да се насоча към аудиовизуалните изкуства е, че чрез тях човек доста успешно може да вдъхнови и мотивира наистина много хора. Голяма част от бизнесите влагат толкова много усилия, за да бъдат все по-полезни за хората и самите те да се развиват. Точно такива бизнеси заслужават историите им да бъдат разказани въздействащо и да повлияят положително максимално много хора.

Какви видеа снимате?

Насочени сме към видеа за бизнеса:

 • Бранд видеа
 • HR видеа за представяне като желан работодател
 • Обучителни видеа – вътрешнофирмени и към клиенти
 • Заснемане на събития и фирмени празници
 • B2B видеа
 • Уеб видеа
 • Маркетинг видеа
 • Продуктови видеа
 • Реклами
 • Корпоративни филми
 • Интервюта с доволни клиенти
 • Промоции и демонстрации на продукти

Какви резултати мога да очаквам?

Реалистичните очаквания са да получите едно или повече въздействащи видеа, които провокират положителни емоции и доверие към Вас и дейността Ви. Видеата, които създаваме са добър начин да разкажете за успехите и постиженията на компанията си, да се отличите от конкурентите, да провокирате доверие у нови партньори, клиенти и служители. Също така чрез някои формати можете да проведете фирмено обучение. Други формати са подходящи за образоване на потенциалните клиенти в ползите на Вашите продукти и услуги. А чрез любимите ни HR видеа можете да се представите като отличен и желан работодател. Със сигурност можете да очаквате повече запитвания. И разбира се – много емоции и усмивки, както на колегите, които участват във видеото, така и на зрителите.

Как се определя цената на едно видео?

Основните фактори, които повлияват цената са броя видеа, които ще заснемем, колко дълго е всяко видео, по-малък или по-голям снимачен екип е необходим, с 1-2 или повече камери снимаме, има ли дрон кадри и колко са снимачните дни. Не е нужно Вие да си отговорите на всички тези въпроси. След опознавателната среща ще изпратим няколко предложения и заедно ще изберем това, което най-добре отговаря на нуждите Ви.

Полезно е да се знае, че заснемането на няколко видеа накуп е доста по-изгодно, отколкото ако се снимат в различни седмици. Както видяхте има доста видове корпоративни видеа и бюджета може да варира от 800лв. за видео тип интервю или уеб формат до 4,000+ лв. за бранд видео и корпоративен филм.

Като пример мога да споделя, че ако 3-5 минутно видео тип интервю + покривни кадри би излязло към 800лв. с екипа, снимачна и звукозаписна техника, монтаж, цветни корекции и музикално оформление, то заснемането на 4-5 интервюта в един ден би излязло около 1,600лв. Защото участва същия екип и техника, само монтажът и пост-продукцията се увеличават. В този случай излиза по 320лв. на видео, а готовите видеа можете да публикувате в различни седмици. Т.е. накуп създавате съдържание за по-дълъг период.

Ами ако не сте работили с клиенти в моя бранш?

Нашият екип много добре познава процесите по създаване на професионално видео. За да отговаря видеото на Вашия бранд, да изпълни целите и да съдържа Вашите послания – провеждаме опознавателен разговор. Съдействаме с допълнителни идеи и предложения, ако има нужда разбира се, така че видеото да изпълни предназначението си по най-добрия начин. Работили сме в бизнеси в най-различни сфери и бих казала, че имаме 100% доволни клиенти.

Разбрах, че имате опит в създаване на съдържание за канали в социалните мрежи. Така ли е?

Подходът, който използваме при създаването на видеа се базира на истории и съдържание, разказани по интересен и въздействащ начин. Преди години открихме, че подобен подход работи много добре при създаване на съдържание за социалните мрежи, включително под формата на текстове, снимки и графики. Нашият фокус в развитието на профили в социалните мрежи е чрез интересно и полезно съдържание да поддържаме и надграждаме добри нива на органичен рийч. Тоест публикациите без реклама да достигат до 500-1,000-2,000-10,000 души. Този модел е малко по-бавен, спрямо пускането на платени реклами, но пък създава база от лоялни последователи, които наистина се интересуват и подкрепят дейността ни в дългосрочен план. Различава се от масовия подход и позволява на нашите клиенти да изпъкнат в морето от съдържание.

Подходящ е за B2B и други компании, които биха искали да се представят като желан работодател, имат за цел да образоват аудиторията по определени теми или биха искали дейността им регулярно да се отразява в медиите.

Кои са твоите клиенти?

Това са бизнеси, които осъзнават силата на видеото и искат да разкажат своята история по вдъхновяващ и въздействащ начин. Независимо дали целта е представяне на фирмата по събития, създаване на отлично първо впечатление пред нови клиенти, партньори или служители, обучаване на аудиторията, представяне на нов продукт, услуга или друго – професионално създаденото видео може да го постигне. Най-често наши клиенти са B2B компании в сферата на производството от различни български градове; бизнеси, които планират дългосрочно присъствие онлайн чрез уеб предавания и други формати; производители и дистрибутори на продукти; рекламни и PR агенции.

За кого не е подходяща услугата?

Вярвам, че стартиращите и микро бизнеси, които избират на база най-ниска оферта биха могли да намерят ентусиасти в лицето на студенти в университетите с кино специалности. Това би помогнало и на студентите да натрупат опит. Ако случаят е подобен, мисля че е по-добре да се насочите към университетите.

Какво Ви отличава от останалите?

Изключително ценно за нас е клиентите ни да останат доволни и наистина да бъдем полезни в постигането на целите Ви. Приветстваме дългосрочните взаимоотношения, а намерението ни е да се разрастваме заедно!

Има все повече фирми и фрийленсъри, които снимат видеа и създават съдържание за символични суми. Съответно им се налага да работят с изключително много на брой клиенти. Обикновено тяхна цел е бързо да изпълнят проекта и да получат уговореното заплащане. Качеството остава на заден план. Дали са разбрали какво точно искате Вие – съвсем не е ясно.

За нас връзката с човека отсреща е от голямо значение. Да чуем и да разберем в дълбочина целите Ви, да опознаем бизнеса Ви, Вашата мотивация и нужди. По този начин съдържанието и видеата, които създаваме са комбинация от Вашия почерк и нашия професионализъм.

Изплащат ли се видеата?

Едно качествено бранд видео можете да използвате 1-2-3 години.

Според статистики продуктите, представени чрез видео имат в пъти повече продажби спрямо продуктите, представени чрез снимки и текст.

На HR видеата откликват потенциални служители, които са привлечени и впечатлени от средата, екипа, ценностите на точно тази фирма, чието видео гледат. Привличането на качествени кадри позволява растеж на бизнеса.

Уеб видеата пък Ви позиционират като авторитет пред големи аудитории и създават доверие към Вас и Вашата дейност. Когато Ви познават и Ви се доверяват – потенциалните клиенти много по-лесно ще купят от Вас.

Мога да продължавам, но мисля че отговорът е ясен.

Подчертавам, че в примерите става въпрос за професионални видеа, създадени от специалисти в сферата.

Искам да работя с Вас. Какво следва?

Благодаря за доверието и Ви поздравявам за това решение! Първата стъпка е да уговорим опознавателен разговор, по време на който ще обсъдим от какво имате нужда и с какво да Ви съдействаме.